Smokkelaarsroute 45.9
© Visit Ravels

Smokkelaarsroute

Knooppunt fietsroute vanuit Ravels

Knooppunten Smokkelaarsroute

45.9 km

45.9 km 3 uur Knooppunten Smokkelaarsroute
Kempen Antwerpen

De Smokkelaarsroute is een boeiende tocht die start in Poppel en je meeneemt door het gebied van Ravels, Poppel en Baarle, bekend om zijn rijke smokkelverleden. Deze regio was ooit het toneel van een levendig kat-en-muisspel tussen smokkelaars en douane, waarbij de grensbewoners hun gezinsinkomen aanvulden met smokkelactiviteiten.

De route biedt een unieke kans om meer te leren over de lokale smokkelgeschiedenis, van de legendarische boteroorlog tot de hedendaagse handel in namaakproducten. Onderweg kom je langs 11 grote, kleurrijke smokkelklompen, gecreëerd door leerlingen van de Stedelijke Academie Turnhout. Deze klompen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bevatten ook QR-codes waarmee je video's kunt bekijken die de spannende, soms hilarische en soms dramatische smokkelverhalen tot leven brengen.

Een bijzonder aspect van deze klompen zijn de omgedraaide voetafdrukken, bedoeld om douaniers op een dwaalspoor te brengen. Deze creatieve details voegen een extra dimensie toe aan je fietstocht.

Op de route fiets je ook langs het Bels Lijntje, een voormalige spoorlijn die nu is omgetoverd tot een populaire fietsboulevard tussen Tilburg en Turnhout. Geniet van de uitbundige natuur en het verrassende spoorwegerfgoed langs deze route.

En voor de liefhebbers van een zoete afsluiter: maak een stop bij ’t Moontje in Poppel voor een heerlijk horentje met huisbereid schepijs. Dit is de perfecte manier om je tocht af te sluiten en na te genieten van de fascinerende verhalen en de prachtige omgeving.

Te volgen knooppunten

De Smokkelaarsroute maakt gebruik van een fietsnetwerk een fietsnetwerk en kan je dus volgen aan de hand van de fietsknooppunten. Op elk kruispunt of splitsing staat er een knooppunt en/of verwijzing naar het volgende knooppunt. De knooppuntroute kan je altijd in de twee richtingen volgen.

40
53
54
43
57
1
52
5
87
87
82
91
83
84
84
.....

45.9 km

3 uur

VERTREKPLAATS

De Kiosk, Krommendijk 10, 2382 Ravels

GPS-COÖRDINATEN

N 51.443049° E 5.050354°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Fietsroutes in de buurt

Ben je opzoek naar een fietsroute in de buurt van de Smokkelaarsroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde routes in en rond Ravels.

Enclaveroute 50
50 km

Enclaveroute

Landlopersroute 52.9
52.9 km

Landlopersroute

Kempense Zalighedenroute 53
53 km

Kempense Zalighedenroute

Aardbeienroute 42.7
42.7 km

Aardbeienroute

Prinsenroute 43
43 km

Prinsenroute

Vaartketsersroute Dessel 44.3
44.3 km

Vaartketsersroute Dessel

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.